Dia Internacional dels Museus 2018

Dia Internacional dels Museus 2018

 

 

El proper 18 de maig la comunitat museística mundial celebrarà, com cada any, el Dia Internacional dels Museus, en esta ocasió amb el lema: “Museus hiperconnectats: enfocaments nous, públics nous”.  Com és habitual, el MhV participa en este esdeveniment amb activitats especialment programades per a este dia i amb visites guiades durant tota la setmana.

 

 

PROGRAMA D'ACTIVITATS

 

 

Dijous 17 de maig – 10:30 h.

 

  • Connectant Museus: Història i Arqueologia.

 

Experiència pilot realitzada pel Col·legi Santa Creu de Mislata, en la que els alumnes realitzaràn un tour virtual i un joc didàctic en línia (Kahoot), interconnectant el Museu d’Història de València, el Centre Arqueològic de l’Almoina i el Museu Històric Municipal.

 

Partint del lema del DIM-2018, que incidix en la idea de “hiperconnectivitat”, i coneixent l'interès de l'alumnat en les xarxes socials i tecnologies de la comunicació, el professorat del centre ha ideat un projecte pilot que utilitza aquestes eines per a facilitar l'aprenentatge col·laboratiu.

 

El joc didàctic en línia és un recurs que ja utilitzen els col·legis amb certa freqüència, però portar-ho a la pràctica en tres museus alhora constituix una experiència innovadora que es posa en pràctica amb motiu de l'esdeveniment. Durant el desenvolupament de l'activitat els equips podran visualitzar en una pantalla el que fan els seus companys en els altres museus, i en finalitzar assistiran on line a un concert retransmès en streaming des del centre coordinador, fixat en la Creu Coberta de Mislata.

 

 

Divendres 18 de maig – 19 h.

 

  • EL MITE DE MEDUSA.  Conferència d'Isabel Barceló.

 

La reconeguda escriptora valenciana Isabel Barceló ens oferix esta conferència sobre un dels mites clàssics més coneguts, que constituix el motiu central d'una de les peces més emblemàtiques del museu, el Mosaic de Medusa. Com es sabut, Isabel Barceló està especialitzada en novel·la històrica. Els seus llibres s'ambienten preferentment en l'antiguitat clàssica, amb especial atenció cap als personatges femenins. Autora d'obres com "Dido, reina de Cartago" o "La muchacha de Cátulo", recentment acaba de presentar el seu últim treball “Mujeres de Roma”.

 

 

  • Projecte RE-LECTURES. Itineraris museals en clau de gènere. Per  Maite Abad.

 

Re-Lectures és un projecte de la Universitat de València, subvencionat per la Generalitat Valenciana, en el que participen sis museus valencians per a tractar d'introduir la perspectiva de gènere en les col·leccions que exhibeixen. Està pensat com una ruta cultural que connecta diversos museus, tant de Belles arts com d'Etnografia o Història, situats a València i municipis de l'Horta Sud, com Mislata, Torrent i Aldaia.

 

En esta ocasió, Maite Abad presentarà les sis peces clau triades per a este projecte pel Museu d’Història de València.

 

 

Dimarts 15 a Divendres 18 – VISITES GUIADES

 

El programa d'activitats en el MhV es complementa amb la realització de visites guiades al llarg de tota la setmana:

 

•           Dimarts 15, a les 11 h.

•           Dimecres 16, dijous 17 i divendres 18: a les 12 h.

 

 

D'altra banda, el divendres 18 (Dia Internacional dels Museus) i el dissabte 19 (Nit europea dels Museus), seran jornades de portes obertes amb entrada lliure i gratuïta al museu per a tots els públics, des de les 10 a les 19 h.

 

L'assistència a les conferències del divendres és lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala. Les visites guiades seran igualment gratuïtes, amb places limitades. Els grups es formaran per ordre d'arribada.

 

 

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

 

El Consell Internacional de Museus (ICOM) va crear en 1977 el Dia Internacional dels Museus per a sensibilitzar al públic sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat, i des de llavors la popularitat de l'esdeveniment no ha deixat de créixer. El DIM reunix cada vegada més museus i més públic arreu del món, aconseguint en 2017 una xifra rècord de participació: més de 36.000 museus en uns 156 països.

 

El lema triat per a enguany 2018 al·ludix a la “hiperconnectivitat”, un terme creat en 2001 per a designar els múltiples mitjans de comunicació que tenim hui en dia, com el contacte cara a cara, el correu electrònic, la missatgeria instantània, el telèfon o Internet. Una xarxa mundial de connexions que és cada dia més complexa, diversa i integral.

 

Des de l’ICOM s'ha destacat que, en el món hiperconnectat en el qual vivim, resulta impossible entendre el rol dels museus sense tindre en compte totes les connexions que estos establixen. Són part inherent de les seues comunitats locals, del seu paisatge cultural i del seu entorn natural. La tecnologia permet als museus arribar més enllà de la seua audiència habitual i trobar nous públics amb l'adopció d'enfocaments diferents respecte a les seues col·leccions: pot ser a través de la seus digitalització, afegint elements multimèdia a l'exposició o amb recursos tan senzills com un hashtag per a que els visitants puguen compartir la seua experiència en les xarxes socials.

 

No obstant açò, no totes estes connexions es deuen a la tecnologia. En la seua obstinació per seguir sent rellevants per a la societat, els museus dirigixen ara la seua atenció a la comunitat local i als diversos grups que la componen. El resultat és que, al llarg d'estos últims anys, hem sigut testimonis del naixement d'innombrables projectes comuns organitzats pels museus amb la col·laboració de minories, pobles indígenes i institucions locals. Perquè estos nous públics s'impliquen i enfortisquen eixes connexions, els museus han de trobar noves maneres d'interpretar i presentar les seues col·leccions.

 

Amb esta proposta, l’ICOM convida a les institucions culturals de tot tipus a tot el món a unir-se a esta celebració i canviar l'enfocament respecte als seus continguts, explorant totes les connexions que els unixen a les seues comunitats, al paisatge cultural i al seu entorn natural.

 

Per a més informació sobre el DIM-2018 pot consultar-se el lloc web oficial.

 

 

INFORMACIÓ al MhV:  963 70 11 05