Ens fem un café?

Ens fem un café?

 

 

INAUGURACIÓ.  Dijous 19 de juny  -  19 h.

Període d'exhibició:  19 juny - 11 novembre 2018

 

 

El proper 19 de juny, el Museu d’Història de València inaugurarà una nova exposició temporal amb el títol “Ens fem un café?, que s’exhibirà fins a l’11 de novembre i estarà acompanyada de visites guiades i d’una sèrie d’activitats complementàries.

 

L’exposició fa un recorregut per l’origen del café i els hàbits del seu consum fins a l’arribada a Occident, on van arrelar amb força els establiments que servien la beguda —els cafés pròpiament dits—, que es van convertir des del primer moment en tertúlies de les notícies quotidianes, en fòrums de debat polític i en llocs l’intercanvi d’idees sobre la literatura o les arts. La mostra fa un repàs dels cafés més destacats de València durant l’últim segle i mig. A més, dedica un apartat especial al café en l’àmbit domèstic.

 

L’exhibició és el resultat de la fructífera col·laboració entre la Delegació de Patrimoni i Recursos Culturals i la Delegació de Cooperació al Desenvolupament i Migració, plasmada a través del Museu d’Història de València i del Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració.

 

Al seu torn, la iniciativa s’emmarca dins d’un projecte de cooperació tècnica amb els municipis colombians de Manizales i Dosquebradas que ja va tindre una primera plasmació en una altra exposició inaugurada mesos arrere en el Museu de Ciències Naturals amb el títol “El café: paisatge, cultura i aromes”.

 

Per a la realització de l’exposició s’ha comptat amb obres del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, del Museu Sorolla de Madrid, del Museu Valencià d’Etnologia, de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, de l’Arxiu i Hemeroteca municipals i de destacats col·leccionistes.

 

S’ha dissenyat un calendari d’activitats especials, segons el detall següent:

 

Juny

Diumenge 24

12 h

Visita guiada a l’exposició

Juliol

Diumenges 1, 8, 15 i 22

12 h

Visita guiada a l’exposició

 

Dissabte 21

(Nit de Juliol)

22 h

Activitat complementària:

“Tango i café”: un passeig cantat i ballat pels cafés de Buenos Aires

Setembre

Diumenges 16, 23 i 30

12 h

Visita guiada a l’exposició

 

Divendres 28

20 h

Activitat complementària:

“Cinema i café”: els mítics cafés en el seté art

Octubre

Diumenges 21 i 28

12 h

Visita guiada a l’exposició

 

Divendres 19

20 h

Activitat complementària:

 “Filosofia i café”: pensament, ideologies i altres lletres nascudes en els cafés

Novembre

Diumenges 4 i 11

12 h

Visita guiada a l’exposició

 

En data a determinar

 

Interpretació de La cantata del café, de J. S. Bach, a càrrec del Conservatori José Iturbi de València

 

A més de les visites guiades que s’indiquen (diumenges, a les 12 h), es realitzaran altres recorreguts de dimarts a dissabte, en horari de matí i vesprada, dirigits als grups i persones que ho sol·liciten, en dates a determinar, que seran anunciades en la pàgina web del museu.

 

Totes les activitats seran gratuïtes, dins de l’horari del museu, amb reserva prèvia telefonant al 963 701 105 o al 695 500 290.

 

 

Descripció de les activitats complementàries:

 

• Juliol: “Tango i café”

 

El 21 de juliol, a les 22:00 h, coincidint amb la Nit de Juliol, es realitzarà una activitat molt especial: “Tango i cafè”.

En primer lloc, una visita a l’exposició temporal després de la qual, de la mà de Marta Folqués, cantant, i de Matías D. Lorca i Mariam García Vicent, ballarins, ens endinsarem en el món dels cafés de Buenos Aires i la seua música popular, el tango, a través d’un viatge en què coneixerem les històries dels cafés més emblemàtics de Buenos Aires: Café de los Angelitos, Bachin o Las Violetas.

 

 

• Setembre: “Café i cinema”

 

El divendres 28, a les 20:00 h, es realitzarà una sessió de “Café i cinema”. Els cafés que van fer història en la gran pantalla. Manuel de la Fuente Soler, especialista en comunicació audiovisual i amant del cinema, acompanyarà els assistents en esta ruta virtual pels cafés del seté art.

 

 

• Octubre: “Café i filosofia”

 

De la mà de Manuel de la Fuente Soler i David Marote, el divendres 19, a les 20 h, podrem participar en una tertúlia en què l’estrella serà la història del pensament. Filòsofs i idees que es van construir en els mítics cafés d’Europa.

 

 

 

INFORMACIÓ:   963.70.11.05