Continua l'exposició “Llums i Fars de la Mediterrània”

Continua l'exposició “Llums i Fars de la Mediterrània”

A causa de la gran afluència i a l'interès que ha generat en el públic, el MhV ha prorrogat l'exposició “Llums i fars de la Mediterrània. Paisatge, tècnica, art i societat. De Torrevieja a Vinaròs”, organitzada en col·laboració amb la Càtedra Demetrio Ribes UV-CITMA. L'exposició romandrà oberta al públic fins al dia 3 de juliol.

 

L'objectiu d'aquesta exhibició és la posada en valor i la difusió d'un llegat patrimonial i cultural que és part de la memòria històrica de la nostra societat: els fars que van ser aixecats en les costes valencianes, amb les seues connotacions històriques, simbòliques, socials, tecnològiques, estratègiques i paisatgístiques. La història d'aquests fars centenaris és emmarcada des de diferents prismes. S'aborden els mites i realitats que circulen al voltant d'ells, així com el procés de construcció, en el qual tenen un rol protagonista els enginyers de camins i el seu art de construir.

 

Pel que es refereix a “l’art de la seua construcció”, l'enllumenat marítim del Mediterrani es va iniciar en 1852. Va ser una tasca dirigida des de la Comissió de Fars i encarregada al Cos d'Enginyers de Camins, Canals i Ports. La labor d'aquests enginyers va ser realitzar el projecte detallat de cada far: emplaçament, aparença, adaptar l'edifici a la llanterna i a l'aparell, projectar l'obra de fàbrica (torre i cos d'habitacions), incloent pressupost i plec de condicions. Cada far combina l'alta tecnologia amb l'arquitectura tradicional i són un clar exemple de la “arquitectura de l'enginyer”. A més, per la seua localització aïllada i privilegiada sobre el territori, la majoria dels fars valencians es troben dins de zones protegides mediambientalment. 

 

L'exposició ens convida a descobrir la tecnologia d'aquestes estructures, l'ofici del farer, les seues significacions simbòliques i culturals, l'imaginari visual i literari, a més de la relació que tenen amb el desenvolupament de ports i instal·lació lumínica, tenint en compte el seu emplaçament singular, que els configura com una fita rellevant del nostre paisatge costaner.