Conferència de Mario Sabán. “El cristianismo en el judaísmo del siglo I”

Conferència de Mario Sabán. “El cristianismo en el judaísmo del siglo I”

Demà dimarts, 26 de setembre, a les 19:30 h.,  tindrà lloc una conferència en el MhV a càrrec de l'il·lustre historiador i antropòleg Marío Sabán, amb el títol “El cristianismo en el judaismo del siglo I”, un dels seus camps de recerca més coneguts.

 

Nascut a Argentina en 1966, descendent d'espanyols, és Llicenciat en Dret per la Universitat de Buenos Aires, i té quatre doctorats per diverses universitats espanyoles, en els quals ha abordat temes de gran interès, com la figura de Maimónides, l'origen del cristianisme o la mística jueva.

 

Mario Sabán ha dedicat molts anys de la seua carrera a estudiar el naixement del cristianisme en el context del judaisme, tema que ha abordat en diversos llibres, entre d’ altres “El judaisme de Sant Pablo” (2003) i “El *judaismo de Jesús” (2008), així com nombrosos articles, conferències i entrevistes.

 

Ha investigat a consciència el context de la Judea del segle I i dels diferents grups jueus que van existir en temps de Yeshu de Natzaret, fent una lectura minuciosa dels textos de qui va ser el principal difusor dels seus ensenyaments, Saúl de Tars (Sant Pablo), considerat per molts com el “vertader fundador del cristianisme”. No obstant açò, segons Sabán, no hi ha res en les seues paraules que suggerisca que pensava apartar-se del judaisme i fundar una nova religió.

 

Com Jesús, Pablo de Tars va nàixer, va viure i va morir com a jueu. Jesús va ser un rabí fidel a la tradició d'Israel, que va extraure els seus ensenyaments de la Torà i de la tradició oral i escrita del judaisme. Pablo era un jueu, nascut en el si d'una família benestant, seguidors de la ideologia farisea, que propugnava la creença en l'arribada messiànica, la resurrecció dels morts i la importància del saber rabínic com a mètode d'interpretació de la legislació, creences que serien heretades tant pel judaisme com pel cristianisme. Hauria nascut entre els anys 6 i 7 d. de C., i va ser acceptat en el grup messiànic al voltant de l'any 38 o 39. Açò és, uns sis anys després de la mort de Jesús, a qui mai va conèixer de forma personal.

 

En l'opinió del conferenciant, Pablo de Tars ha sigut considerat com a traïdor a Israel pel Judaisme, mentre el cristianisme ha “desjudaizat” la seua figura, un procés que, en la seua opinió, va començar a mitjan segle II.

 

Marío Sabán aprofundirà en estos temes en la seua conferència, que promet ser molt suggeridora i, de ben segur, despertarà l'interès del públic assistent.

 

L’entrada és lliure i gratuïta fins a completar la capacitat de la sala

 

 

Nota. Les dades de la nota han segut extretes d’un article de Mario Sabán publicat a Lateral. Revista de Cultura. http://www.circulolateral.com/revista/articulos/105judaismo.html