LA VEU DE LA CIUTAT. Dos segles d’història a través dels bans. Prorrogada fins al 22 de març.

LA VEU DE LA CIUTAT. Dos segles d’història a través dels bans. Prorrogada fins al 22 de març.

INAUGURACIÓ:    20 de juliol  -  19 h.

PERÍODE D'EXHIBICIÓ:  20 de juliol de 2017 fins al 7 de gener de 2018

-ES PRORROGA FINS AL 22 DE MARÇ DE 2018-

 

 

El dijous 20 de juliol, a les 19 h., el Museu d’Història de València va presentar una nova exposició temporal amb el títol “LA VEU DE LA CIUTAT. Dos segles d’història a través dels bans”. L'acte va comptar amb l'assistència de Glòria Tello, Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València.

 

Els bans són l’expressió d'una tradició de comunicació entre el municipi i el veïnat que es remunta a l'origen de la pròpia institució. Des de l'Edat Mitjana, el govern municipal s'ha dirigit als seus conveïns mitjançant edictes i crides pregonats públicament. En ells s'adonava dels assumptes més diversos: disposicions, ordenances, arbitris, avisos sanitaris, recomanacions davant emergències, celebracions, festes, etc. Des de 1800, estos edictes van passar a imprimir-se en paper per a ser exposats en llocs públics, sense deixar de fer pregó a viva veu. Al llarg del temps, els pregons o bàndols han sigut el testimoni dels avatars històrics i de la vida quotidiana de la ciutat.

 

En l'actualitat la seua labor informativa és simbòlica, atès que el consistori té altres formes de comunicació: ràdio, premsa o pàgina web. No obstant açò, seguix existint l'exposició física dels bans en diferents dependències municipals.

 

L'exposició “La veu de la ciutat” reunix una selecció de 50 bans en paper emesos des de 1800 fins a l'actualitat, que resumixen la història de la ciutat en els últims dos segles. Es tracta d'un projecte en comú entre el Museu d'Història de València i l'Hemeroteca Municipal, que custodia la col·lecció completa, composta per més de 4.000 bans. L'exhibició es completa amb obres d'art, fotografies, i objectes que guarden relació amb l'enunciat dels bans per a facilitar la seua comprensió.

 

La mostra ha comptat amb la col·laboració d'altres departaments municipals com l'Arxiu Històric, el Museu de la Ciutat, el Palau de Cervelló o el S.I.A.M. A més, cal destacar el notable suport rebut de destacats col·leccionistes i especialistes en fotografia antiga, com José Huguet o Ángel Martínez, entre d’altres.

 

Atenent a l'interès que ha suscitat entre el públic visitant, el període d'exhibició, inicialment fins al 7 de gener de 2018, s'ha prorrogat fins al 22 de març pròxim, dins de l'horari habitual del museu, amb entrada lliure i gratuïta.

 

A més, el museu va a organitzar  visites gratuïtes a l'exposició, guiades i comentades per Maite Abad, comissària de la mostra, que tindran lloc els dimecres, els dissabtes i els diumenges, així com durant les vacances nadalenques.

 

INFORMACIÓ:   963.70.11.05