L'exposició CARTOGRAFIA DELS CAMINS es prorroga fins al 28 de maig

L'exposició CARTOGRAFIA DELS CAMINS es prorroga fins al 28 de maig

PRESENTACIÓ: Divendres, 24 de febrer, a les  13h.

PERÍODE D'EXHIBICIÓ: del 24 de febrer al 23 d'abril de 2017

 

ES PRORROGA FINS Al 28 DE MAIG.

 

Exposició organitzada per l'Instituto Confucio de Madrid en col·laboració amb l'Instituto Cervantes de Pekín, la Seu Central de l'Instituto Confucio/Hanban i la Dunhuang Research Academy.

Comissària: Isabel Cervera

Professora Titular Departament Historia i Teoria de l'Art, UAM. Directora de l'Instituto Confucio de Madrid.

 

Divendres vinent, 23 de febrer, a les 13 h., Gloria Tello, Regidora Delegada de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, i Vicent Andreu, Director de l'Instituto Confucio de la Universitat de València, presentaran en el Museu d’Història de València una nova exposició temporal amb el títol “Cartografia dels camins. Dunhuang i el romànic a la península ibèrica”.

 

Inaugurada en l'Instituto Cervantes de Pekín el  29 de juny de 2016, la mostra ha sigut exposada en la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i arriba ara al Museu d’História de València, on podrà visitar-se fins al pròxim 23 d'abril.

 

L'exposició pretén mostrar i analitzar els paral·lelismes i semblances entre les iconografies i l'imaginari del romànic espanyol i l'antic art budista dels santuaris de Dunhuang, des de les arrels històriques de la seva expansió. La mostra enllaça la iconografia religiosa de les coves monacals de Mogao (Dunhuang), una de les parades llegendàries de la Ruta de la Seda, entre els segles IV i XIV, amb la que va sorgir en el Camí de Sant Jaume durant l'època romànica (segles XI i XIII). Malgrat les diferències evidents entre tots dos territoris, que no van tindre contacte directe en el procés de formació de les seves respectives identitats artístiques, existixen notòries analogies visuals, que l'exposició posa en relleu.

 

D'altra banda, la mostra pretén remarcar la importància de tots dos espais com a objecte d'estudi, de protecció i conservació patrimonial i de difusió de coneixement. Qüestions com la musealización dels llocs,  criteris de restauració, el trasllat a nous espais museístics i l'aplicació de noves tecnologies en el seu estudi i divulgació de resultats, obren nous camins i creen, sens dubte, cartografies per descobrir.

 

Les fotografies i materials de l'exposició han sigut cedits per la Dunhuang Academy Research, el MNAC Barcelona), el Museo del Prado (Madrid), el Centre de Conservació del Romànic (Boí), la Col·legiata de Sant Isidoro (León), i les Catedrals de Jaca i de Santiago de Compostel·la, entre altres.  S'exposen, igualment, dues obres de l'artista Qiu Zhijie (Mapa de la utopia i Mapa de la religió), en les quals es reflexiona sobre la possibilitat d'una cartografia global del coneixement.

 

 

INFORMACIÓ:  963.70.11.05