PRORROGADA fins al 3 de juliol

PRORROGADA fins al 3 de juliol

Des de hui es pot visitar al MhV l'exposició “Llums i fars de la Mediterrània. Paisatge, tècnica, art i societat. De Torrevieja a Vinaròs”, organitzada en col·laboració amb la Càtedra Demetrio Ribes UV-CITMA.

 

La mostra pretén donar a conèixer, difondre i posar en valor els fars alçats en les costes valencianes, amb les seues connotacions històriques, simbòliques, socials, tecnològiques, estratègiques i paisatgístiques. Un llegat patrimonial i cultural que és part de la memòria històrica de la societat valenciana.

 

El 27 de setembre de 1847, s'aprovava per “Real Decreto” el “Plan General del Alumbrado Marítimo de las Costas y Puertos de España e Islas adyacentes”. Va nàixer en este moment una xarxa que va cobrir les costes peninsulars, constituint el principal element d'ajuda i guia al navegant.

 

Dels quatre fars que existien en les costes valencianes abans de l’esmentat Pla, es va arribar cinquanta anys després a vint-i-tres. Un clar exemple del procés cap a la modernitat que va experimentar el país en la segona meitat del segle XIX.

 

La història d'estos centenaris fars ens introduix en múltiples i variats aspectes: els antecedents (mites i realitats); el procés constructiu i el protagonisme dels enginyers de camins (l'art de construir); la tecnologia, que va tindre en La Maquinista Valenciana una empresa capdavantera en el segle XX (empreses i tecnologia); la figura i entorn social del farer o torrer de fars (l'ofici del farer); les significacions simbòliques i culturals, l’imaginari visual i literari (la imatge del far i el llegat cultural); la relació amb els ports en ple desenvolupament i procés de construcció (construint ports, instal·lant llums); el seu emplaçament singular que els configura com a element, fita rellevant del nostre paisatge costaner (els fars en el paisatge).

 

L'exhibició podrà visitar-se al MhV fins al 15 de maig, amb entrada lliure i gratuïta (limitada a la capacitat de la sala) i dins de l'horari habitual del museu.

 

Informació: 963 70 11 05