“Sobre el militarismo mejicano” per Fernando Millán i Roberto Cifre

“Sobre el militarismo mejicano” per Fernando Millán i Roberto Cifre

 

Dijous vinent, 22 de juny, a les 18 h., se celebrarà en el Museu d’Història de València una nova conferència de Fernando Millán i Roberto Cifre, dins del cicle organitzat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València en col·laboració amb l'Associació Vicente Blasco Ibáñez, per a commemorar l'aniversari del naixement de l'escriptor i polític valencià.  En esta ocasió els ponents ens parlaran de la visita de l'escriptor a Mèxic i de les seues opinions sobre la revolució mexicana.

 

Vicente Blasco Ibáñez va viatjar a Nova York a finals d'octubre de 1919, on va romandre fins a juliol de 1920. Abans de tornar a Espanya, entre els mesos de març i abril, Blasco va visitar Mèxic, responent a una invitació del president Venustiano Carranza.

Malgrat l’excel·lent acolliment que va rebre, el país li va desagradar profundament. Li va decebre doblement, com a “república” i com a “hispana”. El caos postrevolucionari, amb regions senceres en mans de la insurrecció, o el propi assassinat de Carranza, no van fer més que augmentar el seu pessimisme sobre el futur del país.

 

Blasco va abandonar Mèxic amb un Carranza en retirada i, en arribar de nou a Nova York, fou assetjat pels periodistes. L'agència per a la qual treballava demanà que escriguera les impressions del seu recent viatge, per la qual cosa Blasco va confeccionar una sèrie d'articles que foren publicats en el New York Times, el Chicago Tribune i un centenar de periòdics més. En ells arremetia amb tremenda acritud contra els alçats, ratllant-los de bandolers, i demanava a Estats Units que retirara el suport a Mèxic fins que es restablira la democràcia.

A la vista de l'impacte produït per estes publicacions prompte van aparèixer recopilades en un xicotet volum titulat “El militarismo mejicano”, el títol del qual dóna origen a esta conferència.

 

Esta és l'última xarrada del cicle per a aquest primer semestre. Després del període estival, continuaran a partir del pròxim mes de setembre abordant diverses temàtiques que aprofundiran en les diferents facetes de Blasco Ibáñez com a escriptor i periodista.

 

Avanç de programació:

- 28 setembre   “La dictadura de Primo de Rivera”

- 26 octubre      “Educación”

- 30 novembre  “La ciudad de Valencia”

- 21 desembre  “La civilización”

 

Entrada lliure i gratuïta, fins a completar la capacitat de la sala.

INFORMACIÓ: 963 70 11 05