"Sobre la Primera Guerra Mundial" Conferència de Fernando Millán

"Sobre la Primera Guerra Mundial" Conferència de Fernando Millán

 

Continuant amb les xarrades que es realitzen en el Museu d’Història de València amb motiu del 150 aniversari del naixement de Vicente Blasco Ibáñez, dijous vinent, 25 de maig, a les 18 h., tindrà lloc una nova conferència “Sobre la Primera Guerra Mundial”, que versarà sobre les opinions i les vivències de l'escriptor al llarg de tot el conflicte.

 

L'activitat política de Blasco Ibáñez li va portar a passar gran part de la seua vida fora d'Espanya, en un auto-exili en el qual va continuar la seua tasca com a escriptor i periodista. L'esclat de la I Guerra Mundial li va sorprendre a Paris on l'escriptor valencià va considerar l'oportunitat d'oferir a la premsa grans reportatges sobre el desenvolupament de la contesa.

Gràcies a la seua fama d'escriptor internacionalment reconegut i a les recomanacions del govern francés, aconseguix els permisos necessaris per a visitar el front i les trinxeres. L'edició d'una sèrie d'articles, publicats entre 1914 i 1915, en la revista “La Esfera”: Los dos soldados (24/10/1914), Los españoles en la guerra (12/12/1914), Un héroe (02/01/1915) o Visiones de la guerra (12/06/1915),,  així com altres coneguts articles apareguts en el diari El Pueblo i altres periòdics europeus i llatinoamericans, com: París canta, París sonríe o Esperando el socorro, li porten a guanyar la consideració com un dels millors corresponsals de la Primera Guerra Mundial.

 

Al mateix temps, tan sol quatre mesos després que esclatara la guerra, el 17 de novembre de 1914, la seua editorial valenciana, Prometeo, publica el primer número de la “Historia de la Guerra Europea”, una obra redactada gairebé en temps real, publicada en fascicles setmanals entre 1914 i 1921, il·lustrada amb milers de fotografies, dibuixos i làmines, que aconseguiria, en la seua edició recopilada, un total de nou toms, de més de 600 pàgines cadascun.

Més que un simple treball de corresponsal de guerra, la Historia de la Guerra Europea de 1914 és un document antropològic, social i polític complet, en el qual Blasco Ibáñez volgué fer entendre les causes de la guerra i donar a conèixer els seus protagonistes, no solament els líders, sinó també els soldats i els pobles implicats en el conflicte. Un magnífic testimoni del que va ser i de com es vivia este conflicte que podria resumir-se en dues paraules: mort i destrucció.

 

Este cicle de cursos i conferències s'organitza gràcies a la col·laboració entre la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València i l'Associació Vicente Blasco Ibáñez, per a commemorar l'aniversari del naixement de l'escriptor i polític valencià.

 

Entrada lliure i gratuïta, fins a completar la capacitat de la sala.

INFORMACIÓ: 963 70 11 05