"TROBADA DE DOS TRADICIONS: FUSIÓ DE FLAMENC I SUTARTINĖS"

"TROBADA DE DOS TRADICIONS: FUSIÓ DE FLAMENC I SUTARTINĖS"

 

El pròxim 29 de novembre el Museu d’Història de València acull un CONCERT de l'artista i investigadora lituana Brigita Bublytė, un projecte musical únic en el qual dos tradicions molt diferents, els sutartinés (danses lituanes) i el flamenc, es comuniquen a través del cant i del ball.

 

L'esdeveniment es realitza gràcies a la col·laboració entre la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals i el Consolat de la República de Lituània a València, a través del Museu d’Història de València, i comptarà amb l'assistència de la Sra. Skaistė Aniulienė, Excma. Ambaixadora de la República de Lituània a Espanya, i del Sr.  Dainius Šriubša, cònsol de la República de Lituània a València.

 

Les sutartinės i el flamenc van ser declarats per la UNESCO, ambdós l'any 2010, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

 

Les sutartinės són una expressió artística lituana arcaica que suposa un grup de cant i de ball acompanyat per instruments lituans de vent i corda. La paraula “sutartinė” deriva del verb "acceptar" o "sintonitzar", de manera que originàriament estes composicions tenien la funció de buscar l'harmonia amb l'entorn natural. Les seues principals característiques són: polifonia en el segon, heterofonia, ritmes complementaris, contratemps abundants i interjeccions onomatopeiques. La melodia i les lletres principals en les sutartinės s'aprenen amb la mateixa facilitat que els moviments, hi abunden les onomatopeies, els intervals de la melodia són breus i es repetixen moltes vegades. Constituïxen una tradició ètnica vocal de les cançons polifòniques lituanes, que són un cas especial i únic dins del folklore musical de Lituània, i un símbol de la música nacional lituana contemporània. És un pont del passat al futur. És el minimalisme lituà.

Encara que les sutartinės i el flamenc són formes artístiques molt diferents, sense punts formals en comú i que mai podrien haver entrat en contacte de manera espontània i natural, amb el treball de la Dra. Bublyté es complementen i el resultat és un conjunt que destaca per la bellesa de l'harmonia de les característiques amagades de totes dos tradicions. El nucli de cada tradició preserva la seua essència principal, de manera que s'hi aprecia una comunicació, però en cap cas una assimilació.  La investigadora, basant-se en l'experiència corporal, veu el flamenc com el cos que canta i les sutartinės com les veus que ballen.

 

La Dra. Brigita Bublytė, nascuda en Vilnius (Lituània) en 1977, és  artista i investigadora, directora de teatre, cantant, actriu, ballarina i pedagoga, així com promotora de diversos projectes artístics. La seua carrera d'arts escèniques va començar en 1992 i des de llavors ha actuat en desenes d'obres de teatre dirigides pels directors lituans més famosos i ha participat en diversos projectes musicals reconeguts per la seua originalitat. Ha promogut alguns projectes innovadors a nivell internacional i gaudix de reconeixement i premis internacionals. És una de les poques artistes a Lituània que són artistes i investigadores al mateix temps. El seu treball és considerat  com una contribució significativa al desenvolupament de la cultura lituana i gràcies als seus projectes internacionals la cultura de Lituània s'obri al món.

Brigita Bublytė no sols aprofundix els seus coneixements sobre l'estil de cant propi de la cultura lituana anomenat sutartinés, sinó que va aprenent i assimilant estils i tècniques de cant que es practiquen en altres tradicions ètniques: cant difónico (tradició mongola del cant), drhupad de cant (tradició hindú del cant), etc., i l'any 2010 va començar els seus estudis del “cant” i ball flamenc en la “Fundació Cristina Heeren d'Art Flamenc“ a Sevilla (Espanya). Esta última experiència ha ajudat a formar l’estil propi de l'artista que tendix a interpretar, de manera moderna, la tradició ètnica lituana en el context de diferents cultures del món. Així van sorgir els seus projectes internacionals “Trobada de Flamenc i Sutartinės“ (2013-2015), que ara podrem veure en el Museu d’Història de València, així com el documental “Sutarmenko“ (2016), l'espectacle musical “Cercle de Rases“ (2016), i “Veus del món: línia de música persa i sutartinės” (2019)

Des de 2011 és professora de l'Acadèmia Lituana de Música i Teatre, organitza seminaris i tallers, participa en conferències internacionals com a artista i investigadora, i publica els seus articles en diferents revistes de divulgació artística i científica. 

 

Exposició “LITUÀNIA INÈDITA XXI”

 

Els assistents al concert podran gaudir, a més, d'una mostra de fotografies que, amb el títol de Lituània inèdita XXI, fan un recorregut per diferents temàtiques del patrimoni natural lituà, així com imatges del patrimoni immaterial, representat per les tradicions i les celebracions que hi perviuen fins al dia de hui.

La mostra recull obres de Marius Jovaiša, editor, fotògraf, viatger, i  autor de documentals. Podrà visitar-se, amb entrada lliure i gratuïta, fins al diumenge 8 de desembre.

 

L'any 2019 va ser declarat pel Parlament lituà com el “Any dels Lituans en el Món”, per a commemorar el 70é aniversari de la fundació de la Comunitat Mundial Lituana. Per tant, estes activitats servixen com a colofó als diversos actes organitzats al llarg de l'any al voltant d'esta celebració. 

 

Entrada lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala.

Davant la previsible afluència de públic, és necessària reserva prèvia.

 

INFORMACIÓ i RESERVES: 963 70 11 05 / 963 70 11 78