XX Congrés d'Història de la Corona d'Aragó

XX Congrés d'Història de la Corona d'Aragó

 

Del 4 al 8 d'octubre de 2017 se celebra a Roma i Nàpols (Itàlia) el XX Congrés d'Història de la Corona d'Aragó.

 

Es tracta d'un congrés que s'organitza cada quatre anys per la prestigiosa Comissió Permanent dels Congressos d'Història de la Corona d'Aragó (http://www.ub.edu/cca/), un organisme internacional format per representants de tots els territoris inclosos sota el domini aragonès en el transcurs de l'Edat Mitjana. 

 

Els temes generals que es van a abordar són:

 

  • La Corona d'Aragó i la Cúria en els anys del Cisma.
  • La memòria dels Aragonesos en el regne de Nàpols i dominis italians.

 

Els Congressos d'Història de la Corona d'Aragó van començar en 1908, amb motiu de la commemoració del VII Centenari del naixement del rei Jaime I (1208-1276). Els 19 Congressos precedents s'han dut a terme en diferents parts d'Europa, amb la participació dels estudiosos més destacats dels territoris de la Corona d'Aragó, vinguts de tot arreu del món.

 

Per a fer-se una idea de la seua importància, és prou assenyalar que les seues actes han contribuït enormement al coneixement de la història d'Europa i del Mediterrani i són un punt de referència ineludible per a la història política, institucional, cultural i artística de l'Edat Mitjana. Estes actes comprenen 64 volums, que recullen 1.618 ponències i comunicacions, redactades per 987 autors. Els congressos sempre han comptat amb historiadors de prestigi, però al mateix temps han estat també oberts als treballs de joves investigadors.

 

En la present edició es presentarà una ponència, elaborada per Javier Martí, director del Museu d’Història de València, conjuntament amb Federico Iborra, professor de la Universitat Politècnica de València, amb el títol “Urbanismo ed edilizia tra Valencia e Napoli al tempo di Alfonso il Magnanimo