Ens fem un cafè?

Ens fem un cafè?

 

“Ens fem un cafè?” és un suggeriment que diguem a sovint quan volem enraonar amb algú sobre alguna cosa. Darrere la invitació hi ha un món de sobreentesos que tothom coneix: aturar per un moment allò que estem fent, compartir notícies, intercanviar parers, prendre decisions, discrepar... Darrere el cafè hi ha la cultura del diàleg, que endinsa els seus arrels en els mateixos orígens que la Europa Moderna. “Dibuixeu un mapa dels cafés i tindreu un dels indicadors essencials de la idea d’Europa”, diu Georges Steiner. Si mai hi ha hagut una idea d’Europa, una cultura o uns valors europeus, estos sens dubte s’han forjat als Cafès. La vida de Cafè ha modificat la noció d’espai públic, ha estat decisiva en la configuració de la premsa periòdica i ha estat una catalitzadora de l’escriptura i de l’art. En definitiva, tot un univers de paraules habita, com un sediment ancestral, en el solatge de cada cafè.

 

“Ens fem un cafè?” és el títol de la propera exposició temporal del Museu d’Història de València, que vol reflexionar sobre la importància que el cafè i els establiments on s’hi consumeix han tingut i tenen en la conformació de la nostra cultura, en la configuració del paisatge urbà del darrer segle i mig i, fins i tot, en la construcció de la geografia sentimental de cadascú.

 

Vos anirem informant de l’exposició, de la data d’inauguració i de les activitats relacionades, però de moment iniciem ací un recorregut per la història i l’actualitat del cafè, que es plasma en un seguit d’anècdotes, missatges publicitaris i dades estadístiques sobre la que constituix una de les principals mercaderies del comerç mundial.