Presentació del llibre "Els constructors de l’Horta de València". Ferran Esquilache

Presentació del llibre "Els constructors de l’Horta de València". Ferran Esquilache

 

Presentació (conjuntament amb la Càtedra L’Horta de València, territori metropolità) del llibre de Ferran Esquilache Els constructors de l’Horta de València. Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XIII (València, Publicacions de la Universitat de València, 2018).

________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dins de les activitats complementàries de l’exposició « L’argila de la Mitja Lluna », el dimarts 2 d’abril de 2019, a les 19:00 hores, es presentarà a la Sala d’Usos Múltiples del Museu d’Història de València el llibre de Ferran Esquilache, Els constructors de l’Horta de València. Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XIII.

 

El acte està organitzat conjuntament per la Càtedra L’Horta de València, territori metropolità de la Universitat de València —de recent creació— i per la Regidoria de Patrimoni i recursos Culturals, a través del Museu d’Història de València.

 

En la presentació parlaran, a banda de l’autor de l’obra, Ferran Esquilache, Enric Guinot, Director de la Càtedra, Josep Torró, Professor del Departament d’Història Medieval i Javier Martí, pel Museu d’Història de València.

 

El llibre que es presentà és un treball enormement engrescador, perquè modifica el paradigma que fins ara teníem de l’horta de València. Fa temps que sabem que el seu origen és islàmic i que ha canviat molt d’aspecte al llarg del temps, des dels primitius perímetres irrigats a la superfície compacta que és hui, bé que amenaçada pel desenvolupament urbanístic. 

 

Esquilache estudia totes les séquies i tots els sistemes que conformen el conjunt, arribant a identificar els nuclis regats inicials, associats a les primeres alqueries, i les successives fases de creixement durant l’etapa islàmica. Segons la seua proposta, l’horta es el resultat de l’assentament de comunitats tribals islàmiques en un moment molt primerenc, de l’arribada posteriors de successius grups i de la interacció amb la ciutat, Madinat Balansiya, que en bona mida reprèn la seua dinàmica urbana al segle IX gràcies precisament a l’horta.

 

Entrada lliure i gratuïta limitada a la capacitat de la sala

 

INFORMACIÓ:  963.70.11.05