República i federalisme - 150 aniversari de la rebel·lió de 1869 a València

República i federalisme - 150 aniversari de la rebel·lió de 1869 a València

 

Dimarts, 15 d'octubre - 18:00 h.  

 

En 2019 es complixen 150 anys de la insurrecció republicana federal que va esclatar a l’octubre de 1869 a València. Durant nou dies la capital va viure un seguit d’enfrontaments armats entre la milícia, ela anomenats Voluntaris de la Llibertat i les tropes governamentals que van donar lloc a desenes de morts i centenars de ferits. La rebel·lió va ser finalment sufocada amb el bombardeig de la ciutat ordenat pel president del gobern, elgeneral Prim, i executat pel capità general del districte de València, Rafael Primo de Rivera y Sobremonte.

 

   El Museu d’Història de València vol recordar, amb una jornada de debat, este episodi gairebé oblidat de la nostra història i, així, retre homenatge a personatges que s’implicaren de forma decidida amb la causa de la llibertat, com José Antonio Guerrero, líder de la rebel·lió i alcalde de València, hui oblidat en la nòmina dels valencians il·lustres.

 

   La jornada tindrà lloc al museu el dia 15 d’octubre, a partir de les 18:00 hores. Hi intervindran Francesc Andreu Martínez Gallego, catedràtic de Ciències Socials i Jurídiques en l’Àrea de Periodisme de la Facultat de Filologia; Fernando Herrero, director del Museu Històric Militar de València, i Josep Vicent Boira, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València. En les seues intervencions abordaran els antecedents que bressolaren els fets del 69, els personatges, el desenvolupament dels fets, els enfrontaments armats, per acabar amb la valoració de les conseqüències, en el plànol ideològic i en l’urbanístic.

 

   L’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala.