“La cerámica verde y manganeso de los talleres palatinos cordobeses”. Conferència. José Escudero.

“La cerámica verde y manganeso de los talleres palatinos cordobeses”. Conferència. José Escudero.

 

 

Dijous vinent, 11 d'abril, a les 19 h., tindrà lloc a la sala d'usos múltiples del Museu d’Història de València, la conferència “La ceràmica verde y manganeso de los talleres palatinos cordobeses”, a càrrec de José Escudero. Amb esta ponència, finalitza el cicle que s'ha programat entorn de l'exposició temporal “L’Argila de la mitja lluna”.

 

Com a expert en la matèria, Escudero parlarà sobre la ceràmica verd i manganés califal, sens dubte una de les més conegudes entre les diverses produccions ceràmiques andalusies.

 

Recents descobriments a Madinat al-Zahra i, sobretot, a Còrdova (on en els últims 15-20 anys s'han excavat extenses superfícies dels seus ravals califals) permeten replantejar algunes qüestions i formular noves preguntes i hipòtesis: la cronologia de la seua introducció i evolució; l'existència d'una o diverses produccions a la mateixa Còrdova; el paper d'esta ceràmica en les vaixelles palatines i en les domèstiques de la població cordovesa i les possibles diferències entre elles; la qüestió de les importacions i les imitacions...

 

Per a esta anàlisi José Escuderó presentarà en la seua xarrada un elevat nombre de peces, moltes d'elles inèdites, procedents tant de Madinat al-Zahra com de Còrdova, que conformen un panorama més ric i diversificat del conegut fins ara sobre esta producció ceràmica estretament vinculada al califat andalusí.

 

José Escudero Aranda és Llicenciat en Geografia i Història per la Universidad de Córdoba (1985) i Conservador de Museus, pertanyent al Cuerpo Superior Facultativo de la Junta de Andalucía (des de 2002).

 

Arqueòleg del Conjunto Arqueológico de Madinat al-Zahra entre 1993 i 2001 i Assessor Tècnic del mateix entre 2002 i 2008. Assessor Tècnic en el Museo Arqueológico de Córdoba entre 2008 i 2013. Director del Conjunto Arqueológico de Madinat al-Zahra de març de 2013 a abril de 2017. Des d'esta data, Assessor Tècnic, com a coordinador de projectes i planificació museològica, en el Museo Arqueológico de Córdoba.

 

Ha sigut Professor-Tutor del Master de Museología de Granada  entre els anys 2008-2010 i 2010-2012, i és autor de nombrosos articles sobre ceràmica califal, difusió del patrimoni històric, fitxes catalogràfiques d'exposicions, etc. Ha concebut, coordinat i comissariat més d'una desena d'exposicions temporals sobre diversos aspectes de l'arqueologia cordovesa i de Medina Azahara.

 

Entrada lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala.

INFORMACIÓ:   963.70.11.05