Presentació de la Guia “UNA PROPOSTA DE LES PERSONES REFUGIADES PER A LA INCLUSIÓ"

Presentació de la Guia “UNA PROPOSTA DE LES PERSONES REFUGIADES PER A LA INCLUSIÓ"

 

 

El dia 20 de juny se celebra, com cada any des del 2001, el “Dia Mundial del Refugiat”, una crida a la solidaritat cap a totes aquelles persones a tot el món que s'han vist obligades a fugir de les seves llars.

 

La Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM) presentarà el pròxim dia 27 de juny, a les 19 h.,  en les sala d'usos múltiples del Museu d'Història de València (MhV), la GUIA: “UNA PROPOSTA DE LES PERSONES REFUGIADES PER A la INCLUSIÓ”, publicació que s'emmarca en el projecte “Educació en drets humans, com a eina d'inclusió de les persones refugiades”.

 

Es tracta d'una publicació de caràcter propositiu que recull les bones pràctiques d'inclusió des de la perspectiva de les pròpies persones refugiades que han participat en el projecte, i que podrà ser usada per les administracions públiques, organitzacions i institucions civils, entre altres. La iniciativa compta amb el suport del Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació d'Espanya.

 

Les propostes sobre inclusió i promoció dels drets humans, en concret de les persones refugiades, solen plantejar-se sovint al marge dels propis afectats. El projecte de la FACM es basa en l'educació en drets humans com a eina d'apoderament: les persones refugiades viuen una experiència dramàtica on la pèrdua dels drets fonamentals queda més que patent. D'una altra part, un altre dels àmbits d'actuació preferent d'este projecte és la lluita contra la xenofòbia i altres formes d'intolerància que es puguen generar en les societats d'acolliment.

 

És per això que el projecte té un objectiu d'apoderament de les persones refugiades que en ell participen a través del coneixement dels seus propis drets, podent arribar a ser líders de les seues pròpies comunitats no solament ajudant altres persones refugiades sinó contribuint en les seues societats d'acolliment com a exemples de resiliència i com a membres actius d'una societat multicultural.

 

Amb este propòsit s'ha creat esta publicació, que recull propostes d'inclusió des de la pròpia vivència de les persones refugiades participants. 14 protagonistes procedents de 14 països de la conca mediterrània que, en col·laboració amb persones expertes en migració, així com amb representants de les principals organitzacions espanyoles que treballen directament o estan implicades en l'atenció a persones refugiades (CAR-Mislata, CEAR, Creu Roja, ACNUR, UNRWA,  Universitat de València, … entre altres), elaboren propostes per a millorar els processos d'acolliment i refugi, i amb ells la inclusió.

 

El desenvolupament del projecte en el qual s'emmarca la guia (“Educació en DD.HH. com a eina d'inclusió de les persones refugiades”), compta en la seua presentació amb el MhV com a amfitrió, i és a més una activitat que reforça la línia de treball per la multiculturalitat i la convivència de la FACM al costat de tots els protagonistes i entitats que participen i col·laboren amb el projecte.

 

Intervindran en l'acte:

Lola Bañon, periodista i directora del projecte

Felipe Perales, director del Centre d'Atenció a Refugiats de Mislata

Javier Martí, director del Museu d'Història de València

Lancei Keita, periodista senegalés

Jadi Kicheva, va arribar com a refugiada i actualment és mediadora intercultural de Creu Roja,  i

Mariam Barouni, representant de CEAR-PV

 

La FACM, Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani  és una xarxa que promou el diàleg, la proposta i l'acció ciutadana. La Fundació ACM fomenta els valors democràtics de llibertat, pau i respecte a la diversitat, així com la responsabilitat ambiental al Mediterrani. La FACM està compromesa amb el sorgiment d'una comunitat dels pobles del Mediterrani.

 

La publicació es podrà consultar i descarregar de forma gratuïta en la web de la Fundació ACM una vegada finalitze la presentació.

 

L'entrada a l'acte és lliure, limitada a la capacitat de la sala.

 

INFORMACIÓ:

FUNDACION ACM: 96 321 95 58 | MHV 963.70.11.05