Reunió CNE-ICOMOS en el Museu d'Història de València

Reunió CNE-ICOMOS en el Museu d'Història de València

 

 

Divendres vinent, 29 de juny, a les 18:00 h, se celebrarà en el Museu d’Història de València una reunió del Comité Nacional Espanyol (CNE) del Consell Internacional de Monuments i Llocs Historicoartístics (ICOMOS)

 

La nova Junta Directiva del CNE d’ICOMOS, triada el passat 12 de maig, visitarà València els pròxims 28 i 29 de juny a fi de donar a conéixer la seua nova composició, així com les seues activitats i objectius. Per a açò, convoca totes les persones, associacions i institucions interessades en el patrimoni cultural a esta reunió en el Museu d’Història de València.

 

Amb esta trobada pretenen, a més de presentar els seus nous membres, comentar la labor d’ICOMOS i escoltar les inquietuds i els interessos dels assistents, així com qualsevol altra proposta relacionada amb el patrimoni cultural.

 

L’entrada és lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala. Les persones interessades poden inscriure’s en este enllaç, si pot ser abans del dia 27.

 

 

ICOMOS

 

El Consell Internacional de Monuments i Llocs Historicoartístics (ICOMOS) va ser fundat l’any 1965 a Varsòvia (Polònia) després de l’elaboració de la Carta Internacional sobre la Conservació i Restauració dels Monuments i els Llocs Historicoartístics, coneguda com a «Carta de Venècia». És l’única organització internacional no governamental que té com a comesa promoure la teoria, la metodologia i la tecnologia aplicada a la conservació, protecció, realç i apreciació dels monuments, els conjunts i els llocs referits.

 

ICOMOS és un cos assessor de la UNESCO i apareix reconegut com a tal, especialment en la Convenció de Patrimoni Mundial (1972). En l’actualitat compta amb prop de deu mil membres (de 151 països, 106 d’ells amb comitè nacional) i amb 28 comités científics. Així mateix, rep el suport, com a membres institucionals, d’unes tres-centes organitzacions internacionals vinculades amb la cultura o la ciència des de l’àmbit humanístic i tècnic.

 

Els membres d’ICOMOS contribuïxen a la conservació del patrimoni, el progrés de les tècniques de restauració i el desenvolupament de normes per a tots els béns del patrimoni cultural, edificis, ciutats històriques, jardins històrics, paisatges culturals i llocs arqueològics. Integren l’ICOMOS persones de tot el món, que posen les seues idees i coneixements, conjuntament amb l’esperit de col·legialitat i de respecte a les diferències culturals i religioses, al servici del patrimoni cultural. Es tracta d’una xarxa d’experts i expertes que col·laboren en un intercanvi interdisciplinari entre els seus membres. Entre ells es troben persones especialitzades en arquitectura, història, arqueologia, història de l’art, geografia, antropologia, enginyeria i urbanisme.

 

 

ICOMOS - Espanya

 

El Comité Nacional Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs Historicoartístics (CNE- ICOMOS) té la seu a Madrid i està integrat per professionals d’alt nivell, especialistes en la defensa i conservació del patrimoni històric i cultural espanyol (membres de les reials acadèmies, de càtedres universitàries, professorat universitari de diferents disciplines, especialistes en arquitectura, arqueologia, enginyeria, història de l’art i filosofia, així com paisatgistes, juristes i professionals amb destacada experiència en l’Administració).

 

ICOMOS col·labora estretament amb l’Administració central espanyola, així com amb les comunitats autònomes, l’Administració local, l’Església, les universitats, els col·legis professionals i moltes altres institucions públiques i privades. Açò es deu, entre altres coses, al fet que Espanya és el tercer país del món amb béns Patrimoni Mundial, per la qual cosa la rellevància del CNE dins de l’organització internacional és molt reconeguda.

 

La actual presidenta és la Sra. Alicia Castillo Mena, que dirigix la nova Junta Directiva des del passat 12 de maig.

 

Podeu ampliar esta informació sobre ICOMOS en els enllaços següents:

 

ICOMOS:     https://www.icomos.org/fr/

CNE- ICOMOS:    http://www.icomos.es/