Tallers de cal·ligrafia àrab. L'Argila de la mitja lluna.

Tallers de cal·ligrafia àrab. L'Argila de la mitja lluna.

 

INSCRIPCIONS.

Nivell inicial: fins al 8 de febrer.

Nivell avançat: fins al 20 de febrer.

 

 

La llengua àrab és sagrada per a l'Islam, perquè en ella es va expressar Déu a Mahoma. El seu missatge, l'Alcorà, va ser inicialment transmés per recitació entre els fidels, però prompte va haver de ser fixat mitjançant text escrit conforme augmentava la comunitat de creients. El desenvolupament de l'escriptura i de la cal·ligrafia àrab està íntimament lligat a l'expansió de l'Islam a partir del segle VII i a la necessitat de transmetre la paraula de Déu a les persones no arabófones.  És llavors quan es va perfeccionar l'alfabet àrab original, creant una lletra per a cada so i, més tard, afegint un signe diacrític per a les vocals. La complexa administració de l'Estat Islàmic va impulsar el perfeccionament de l'escriptura, que es va fer  més ràpida i nítida, apareixent els diferents estils cal·ligràfics.

 

L'art i l'artesania àrabs utilitzen profusament la cal·ligrafia com a element estètic i com a forma de transmetre missatges. En l'exposició “L’Argila de la mitja lluna” poden veure's magnífics exemples de cal·ligrafia sobre ceràmica.

 

Dins de les activitats que acompanyen l'exposició, el Museu d’Història de València ha organitzat dos tallers de cal·ligrafia, impartits per Abdalaziz Bouhlasa.

 

El primer d'ells (nivell inicial) està dirigit a persones que vulguen tindre un primer contacte amb la llengua àrab i conéixer els principis de la seua cal·ligrafia.  Consistirà en una introducció a l'alfabet, explicant els fonaments de la llengua, les diferències amb les llengües occidentals i la història de l'escriptura àrab i el seu desenvolupament, amb la realització de pràctiques sobre l'estil "Nasjy".

 

Tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 de febrer, de 18.30 a 20 h.

 

El segon taller (nivell avançat),  es realitzarà els dies 26-27 de febrer i  5-6 de març, de 19 a 20:30 h.  Partint igualment de la història de l'escriptura i el seu desenvolupament, s'abordaran diferents tipus de cal·ligrafia àrab ("Nasjy",  "Thuluth" i "Diwany"). Es recomana per a persones que ja tinguen algun coneixement  d’àrab o hagen realitzat el taller inicial.

 

Tots dos tallers es realitzaran a la sala d'usos múltiples del MhV, amb assistència lliure i gratuïta.  És necessària inscripció prèvia perquè les places són  limitades a l'aforament de la sala i al format del taller:

 

Nivell inicial: fins al 8 de febrer.

Nivell avançat: fins al 20 de febrer.

 

(Inscripcions i informació :  963 701 105 – 963 701 178  / de 9 a 14 h.)