Torna a València l'últim canó de la Generalitat.

Torna a València l'últim canó de la Generalitat.

 

S'exposarà en el Museo Histórico Militar.

 

El Museo Histórico Militar de València presentarà divendres vinent, 28 de juny, una nova peça  de la seua col·lecció permanent, un canó pedrer datat en 1679, l'últim a fondre's quan encara es conservaven els Furs -abolits en 1707, mitjançant el Decret de Nova Planta-.

 

Esta peça d'artilleria es va fabricar en bronze i pesa 400 quilos. Es va fondre a València fa 340 anys, a la Casa d'Armes de la Generalitat, en el Pla del Remei, per a la  defensa de la ciutat, per la qual cosa se'l considera representant d'una llarga tradició militar valenciana i símbol de la Generalitat perquè conserva gravats els escuts dels seus estaments (civil, eclesiàstic i militar). També apareixen gravats els noms dels diputats que el van pagar, el del seu fonedor, el Campaner Major de València, i el del seu dissenyador, l'artiller de la Casa d'Armes de la Generalitat Valenciana. Per als responsables del museu, es tracta de “una obra única que ha arribat miraculosament als nostres dies a causa de la seua sorprenent qualitat artística, ja que estes peces es fonien durant segles reiteradament per a crear noves armes”.

 

Segons els experts del museu, s'investigarà la seua història. El seu rastre es busca entre els documents originals de l'època que es conserven. Se sap que ha estat durant segles en les veïnes terres catalanes. En els últims anys va estar exposat en el Museu Militar de Montjuïc i, després del seu tancament, va passar a ser depositat al Castell de Sant Felip, a Figueres. Ara, la peça se situarà en la remodelada sala dedicada als Exèrcits dels segles XVI i XVII, creada pel pintor valencià Francisco Santana.

 

El Museo Histórico Militar de València va ser inaugurat al maig de 1995, i està situat en l'Aquarterament de Sant Joan de la Ribera, en el valencià passeig de l'Albereda. La seua exposició permanent supera àmpliament les 4.500 peces.  La majoria dels seus fons són dels segles XIX i XX, i les seues col·leccions abasten banderes i estendards, uniformes, maquetes, diorames i miniatures, tècniques i logística i armament pesat i lleuger, entre altres.