El dissabte 21 de juliol, entre les 22:00 i les 02:00 h. del diumenge, el Museu d’Història de València s’unix, una vegada més, a la celebració de la Gran Nit de Juliol amb una nit de portes obertes i activitats gratuïtes. En esta ocasió amb un programa especial, “TANGO i CAFÉ”, que acompanya l’exposició temporal “Ens fem un café?”, que s’exhibix en el museu des del passat mes de juny.
Les activitats es desenvoluparan en l’àgora del MhV: comencen a les 22:00 h amb una visita guiada a l’exposició i, seguidament, a partir de les 22:30 h, de la mà de Marta Folqués Diago, cantant, i dels ballarins Matías David Lorca i Mariam García Vicent, una interessant aproximació al món dels cafés de Buenos Aires i la seua música popular, el tango. Un viatge pels cafés més emblemàtics de Buenos Aires: Café de los Angelitos, Bachin o Las Violetas.
Al compàs del 2 x 4, Marta, cantant, retrà homenatge als tangos més representatius de tots els temps. Matías i Mariam exhibiran el seu art ballant i, com a tancament, ens ensenyaran uns passos tangueros i ens animaran a la participació entre cortes i quebradas. Finalment, com en una vertadera milonga, podrem ballar i gaudir de “Tango i Café”.
El tango “és un gènere musical que agrupa dansa, música, poesia i cant, i es considera una de les principals manifestacions culturals de la identitat dels habitants del Riu de la Plata” (Patrimoni Cultural Immaterial, definició). Té forma musical binària i compàs de dos per quatre. Com a ball, les seues coreografies són complexes i mostren les excel·lents habilitats dels ballarins, que són elogiades pels entesos. El tango emociona els que l’escolten i el contemplen, gràcies als sentiments que tant cantants com ballarins posen en les seues interpretacions.
El 30 de setembre de 2009, a petició de les ciutats de Buenos Aires i Montevideo, la Unesco el va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
És innegable que Buenos Aires és una ciutat de cafés. La cultura porteña de la trobada passa per les taules d’eixos espais urbans. Des de l’època de la colònia espanyola al centre de la ciutat, va anar creant-se un pol de cafetines, cafés i bars que, amb el pas del temps, es van transformar en símbols de la cultura del Riu de la Plata. Molts estan catalogats d’interés patrimonial i formen part d’itineraris culturals i turístics de la metròpoli.
El café Tortoni, fundat en 1858, emplaçat a l’Avenida de Mayo —o, com es coneix popularment, l’“avenida de los españoles”—, va ser testimoni de reunions d’escriptors com Ricardo Piglia o de trobades de grans del tango, com Carlos Gardel. Per les taules dels cafés del centre de Buenos Aires van passar José Luis Borges, Roberto Arlt i fins i tot Federico García Lorca. La literatura, la política, el tango, la filosofia són alguns dels “plats” que inclouen els menús d’estos establiments portenys.
Marta Folqués Diago és professora de tècnica vocal i cantant. De 2010 a 2014 ha sigut la cantant principal en el musical Libertango (Cía. Nexotango) i ha actuat en els principals teatres de la Comunitat Valenciana. Com a compositora, vocalista i guitarrista ha participat en diferents projectes (Momo, DUM, IBIS, Cuarteto Bolero-Jazz, El Momento Edificante del Sapo…), així com en altres col·laboracions per a conegudes formacions musicals com Valhadian (heavy), Brusher Jazz o Groove3.
Al compàs de les seues cançons, ens delectaran els ballarins Matías David Lorca i Mariam García Vicent, artistes locals de València que faran les delícies del tango ballat.
Matías David Lorca, ballarí argentí, residix a València des de l’any 2001. És coreògraf, professor i director de l’escola La Cultural Tango Valencia. Al costat de Mariam García Vicent, ballarina valenciana, són una parella formada en tango argentí i amb una llarga trajectòria en el món de la dansa, amb formació en diverses disciplines. Junts des de l’any 2011, formen una parella dinàmica, innovadora, carismàtica, sensible, passional i compenetrada, amb una profunda connexió i una energia càlida que envolta. Apassionats del tango, respiren i viuen la dansa. Amor i passió pel tango.
Entrada lliure i gratuïta, limitada a l’aforament de la sala.
El Museu d’Història de València estarà obert tot el dia, des de les 10:00 h. fins a les 02:00 h. del diumenge, per a que el públic puga gaudir de la visita, l’exposició temporal i les activitats.
INFORMACIÓ: 963 701 105 - 695 500 290