Nova exposició temporal: “Les Danses del Lleó i Drac en la cultura xinesa”
Construint ponts entre cultures.
Organitzada per l' Institut Confuci de la Universitat de València.
Presentació: dimecres 29 de gener - 12 h.
Període d'exhibició: 29 de gener a 16 de febrer de 2020
Dissabte passat, 25 de gener, va començar l’Any Nou xinés, o Festa de la Primavera, una de les festes més importants per a la comunitat xinesa, dins i fora de les seues fronteres. Xiquets i adults celebren esta tradició de més de 4.000 anys on s’acomiada a l’hivern i es dóna la benvinguda a la primavera.
El Museu d’Història de València, continuant en la seua línia de ressaltar els valors de la multiculturalitat, se suma una vegada més a esta festivitat, una iniciativa que es va iniciar ja en 2014, amb la realització de diferents activitats, comptant amb la col·laboració de l’Institut Confuci de la Universitat de València.
Dimecres vinent, 29 de gener, a les 12 h., es presentarà a la Sala d’usos múltiples del MhV l’exposició temporal “Les Danses del Lleó i Drac en la cultura xinesa – Construint ponts entre cultures”, una idea original de Vicente J. Valls, col·laborador de l’Institut Confuci, qui introduirà als assistents en les particularitats de les danses del lleó i el drac i realitzarà una visita guiada a l’exposició. Assistiran a l’acte, entre altres, Vicent Andreu, Director de l’Institut Confuci de la Universitat de València, i el senyor Chen Xinzhao, President de l’Associació d’Empresaris xinesos de Fujian a València.
L’EXPOSICIÓ
Està pensada, principalment, per a donar a conèixer estes danses tan representatives de la comunitat xinesa i posar-les en valor com a patrimoni immaterial, i proposa una experiència enriquidora en la qual es descobriran dues dels animals més importants i representatius de la seua cultura: el drac i el lleó. El visitant iniciarà un viatge que li transportarà des de l’origen del símbol a la seua transformació en dansa folklòrica i entendrà la importància i el significat que tenen en una de les festes més importants per a la comunitat xinesa: La Festa de la Primavera (més coneguda com l’Any Nou Xinés).
Aquest projecte s’emmarca dins de les accions interculturals que organitza l’Institut Confuci per a la construcció de ponts entre cultures.
Tant el drac com el lleó han inspirat el bestiari imaginari de multitud de cultures. Per tant, mostrar en una exposició la visió xinesa d’aquests dos símbols permet un punt de trobada en el qual comparar i entendre les diferències culturals des de l’empatia i la solidaritat, base fonamental per a una convivència sense conflictes dins de l’actual globalització i diversitat cultural, fruit dels nous processos migratoris en tot el planeta.
L’exposició s’organitza entorn de 10 panells informatius i descriptius, en valencià i en espanyol, i inclou alguns elements folklòric-festius xinesos: dos lleons del Sud estil He Shan i dos dracs (de 9 manipuladors), que s’utilitzen en les danses i cerimònies, tots ells exposats en estructures metàl·liques que simulen, de manera espectacular, diferents posicions utilitzades en els balls.
La mostra es dirigix a tots els públics, especialment al familiar, ja que els seus elements i la gràfica que acompanya als textos proporcionen un gran estímul visual, així com informació senzilla que convida a la lectura, tant dels adults com dels més xicotets.
Podrà visitar-se fins al 16 de febrer, amb entrada lliure i gratuïta, fins a completar la capacitat de la sala.
INFORMACIÓ: 963.70.11.05
El programa complet d’activitats organitzades per a enguany per l’Institut Confuci–Universitat de València pot consultar-se en: http://www.uv.es/confucio