Dins de les activitats programades per a la celebració del Dia Internacional de la Dona, el Museu d’Història de València, en col·laboració amb la ONGD ATELIER ha organitzat per a dimarts vinent, 6 de març, a les 19 h., un acte al voltant del documental “Voces de refugiadas. Relatos y propuestas para la paz en Colombia”.
Ens acompanyaran Liduvina Calatayud Cros, presidenta de ATELIER ONGD, Alba Teresa Figuera Buitrago, refugiada política de Colòmbia, presidenta de l'associació La Colectiva de Mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas en España i protagonista del documental, i Pepa Ferrús, Treballadora Social del Centre d'Ajuda al Refugiat CAR-Mislata.
“Voces de refugiadas. Relatos y propuestas para la paz en Colombia, ha sigut dirigit pel periodista Sergi Tarín Galán i produït per la ONGD Atelier i la Taula de Suport a la Defensa dels Drets Humans de les Dones i la Pau a Colòmbia en el context del projecte “Impulsant el protagonisme de les dones en el procés de pau”, cofinançat per la Generalitat Valenciana; i la segona fase del qual recolza actualment la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València.
Des de la seua producció l'any 2016 ha sigut presentat en diferents ciutats d'Espanya i va ser seleccionat per a participar en el 8è. Festival Internacional de Cinema Invisible “Film Sozialak”, un esdeveniment que se celebra en el mes d'octubre en diferents ciutats del País Basc.
El documental presenta els testimoniatges i històries de vida d'un grup de dones refugiades a Espanya que, a partir de 2007, es van organitzar entorn de la Taula de Suport a la defensa dels Drets Humans de les dones i la pau a Colòmbia. Des d'aquí treballen perquè les seves propostes com a refugiades s'incloguen en el procés de construcció de la pau a Colòmbia, tant en la implementació de l'Acord de Pau entre el Govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) com en el procés de negociació entre el Govern i la segona guerrilla més important del país, l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).
Estes dones desitgen que la seua història s'escolte i es tinga en compte per a una pau amb veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.
ATELIER és una organització no governamental creada en 1989, amb seu a València, dedicada a la cooperació internacional per al desenvolupament, que duu a terme programes de cooperació conjuntament amb organitzacions de països d'Amèrica Llatina.
Entre els seus camps d'actuació destaquen el treball per la igualtat i l'apoderament de les dones, el desenvolupament sostenible, el respecte del medi ambient, el desenvolupament de l'economia productiva, el cooperativisme i el respecte dels Drets Humans.
El projecte que dóna motiu al documental (“Impulsant el protagonisme de les dones en el procés de pau”) partix de l'anàlisi de la situació dels drets humans a Colòmbia i identifica a les dones com un dels col·lectius en situació d'especial vulnerabilitat. Se centra tant en la vulneració dels seus drets com en la invisibilització de la seua situació, demandes i propostes.
Pretén també contribuir a conformar i afermar a Espanya un corrent d'opinió favorable al reconeixement de l'important paper de les dones en els processos de pau com a complement al seu treball i de manera d'acord amb les resolucions de Nacions Unides, associant este reconeixement a la noció de respecte als drets humans de les dones en general i en particular de les víctimes del conflicte armat que viu Colòmbia.
Igualment, vol propiciar a la Comunitat Valenciana la implicació de les institucions locals, associacions civils, institucions universitàries, professionals de la comunicació i la ciutadania solidària i activa a través del suport a processos de pedagogia i educació per a la pau.
La pedagogia per a la pau abans i després de qualsevol conflicte és un exercici imprescindible en la preparació del teixit social per a la dura labor de comprensió, acceptació i abandó de la violència com un element de normalitat democràtica.
Entrada lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala.
INFORMACIÓ: 963 70 11 05