Tutankhamon. La tomba de l'ocell daurat. Centenari del seu descobriment (1922-2022)
Dijous que ve 3 de novembre a les 19.00 presentem la quarta conferència de el Cicle Antic Egipte: una història per descobrir amb el tema Tutankhamon. La tomba de l'ocell daurat. Centenari del seu descobriment, presentada per Vicente García Fons.
Tutankamon està arrelat en la memòria col·lectiva de les societats occidentals i és reconeixible com a monarca d'Egipte, encara que el seu regnat fou molt breu i poc determinant. Comunament conegut com “El rei xiquet” i fill d'Akenatón i Nefertiti, va portar al davant un canvi substancial en l'àmbit religiós al regne, desplaçant la religiositat monoteista cap a Atón impulsada per son pare i restaurant, de nou, el politeisme al regne. No obstant, la seua tomba ha influït de manera extraordinària en la construcció de l'imaginari de l'antic Egipte per la simbologia d'aquesta i tots els objectes catalogats per l'arqueòleg Howard Carter, descobridor de l'enterrament. Un dels camps que suscita més debat sobre el rei és la seua mort, que segueix sent un misteri absolut, encara que la teoria més freqüent sol ser la de malaltia (malària o gangrena), sense descartar perspectives menys habituals com que fou atropellat per un carro.
En les últimes setmanes, l'egiptòleg Carl Nicholas Reeves ha trastocat els temes referents a la tomba de Tutankamon per les seues teories sobre el descobriment de la tomba de Nefertiti. Segons Reeves, la cambra funerària de Tutankamon podria ser una avantsala de la tomba de la mateixa Nefertiti i la seua afirmació sobre l'existència de proves reobri un debat que porta present molts anys i que mai ha sigut concloent: l'existència d'altres cambres funeràries en l'espai en què es trobà la tomba de Tutankamon.
D'altra banda, els debats sobre Tutankamon continuen fent notícia al faraó, alimentant l'interés turístic cap a Egipte i mantenint cert halo de misteri entorn de la seua figura.
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament (no és necessari reservar).