ACTIVA_Cultural es va presentar en el MhV

ACTIVA_Cultural es va presentar en el MhV

 

 

Com ja vos anticiparem fa uns dies, s'ha presentat en el MhV el Programa ACTIVA_Cultural, una innovadora iniciativa dirigida a persones majors, que promou activitats físiques, socials i culturals amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida. Este programa s'emmarca dins del projecte d'envelliment actiu (ACTIVA), engegat per l'Hospital General de València en 2017.

 

Javier Marti, director del MhV, en nom del propi museu i de la Delegada de Cultura de l'Ajuntament de València va presentar l'acte i va agrair a totes les persones assistents la seua col·laboració i la seua participació, destacant el caràcter benèfic que té per a totes les persones l'accés a la cultura.  El museu –va indicar- “sempre ha estat molt interessat en les experiències vitals de les persones”. Bona prova d'açò és la realització del programa “València i la seua gent”, una experiència de recopilació de memòria històrica que Martí va comentar breument indicant l'efecte beneficiós que té per a les persones compartir i posar en valor les seues experiències de vida.

 

Van participar també en aquest acte representants de les entitats que han promogut i col·laborat en el programa: Carolina Mir (Coordinadora metgessa del centre de Salut Fuensanta i responsable del projecte) i Francisco Fornos (Director Mèdic Atenció Primària) van assistir com a portaveus de l'Hospital General de València, i Elena Rocher (Tècnica d'innovació i salut, i responsable de la Xarxa Connecta Salut) en representació del centre d'innovació Las Naves.

 

Carolina Mir i Francisco Fornos van ressaltar la importància d'este projecte que va començar amb la prescripció mèdica d'exercici físic i ara fa un pas més en afegir prescripció social i cultural,  cadascuna d'elles amb els seus beneficis. Van destacar també que en esta última, la prescripció cultural, som pioners. Les primeres dades obtingudes en la primera fase del programa demostren que en els pacients que estan participant hi ha una disminució de consum de fàrmacs, han baixat també els nivells d'ansietat i s'aprecia una millora en la qualitat de vida i en el seu estat d'ànim.

 

“La nostra intenció és impulsar els espais culturals com a llocs que, igual que succiix amb la promoció de l'exercici físic, també contribuixen positivament a millorar el benestar psicològic del major, en aquest cas, convertint-se en una eina eficaç de prescripció social unint dos elements clau de foment de l'envelliment actiu, l'exercici físic i la informació en salut, sobretot si es visiten de forma grupal”, va explicar Carolina Mir, coordinadora del centre de salut de Fuensanta i impulsora d'esta iniciativa.

 

Elena Rocher (Las Naves)  va explicar que l'objectiu d'este centre d'innovació és col·laborar amb altres entitats de la ciutat per a identificar situacions o problemàtiques que poden incidir en els ciutadans i treballar conjuntament en la seua detecció i la seua millora des de diferents contextos, un d'ells la salut. També realitzen l'avaluació dels projectes i, de resultar positiu, es proposa la seua continuïtat perquè els seus beneficis puguen arribar a més persones.

 

Finalitzada la presentació es va realitzar una visita guiada en la qual es va explicar als assistents la història de la nostra ciutat, incidint en els hàbits de salut dels valencians al llarg del temps, així com les fites més rellevants del museu i el seu entorn.

 

Al llarg de la setmana han continuat les visites guiades a les quals han assistit ja pacients dels centres  de Sant Isidre,  Fuensanta-La Llum i Guillem de Castro.   Els recorreguts continuaran durant el mes de maig amb la participació de pacients de la resta dels centres de salut urbans del departament de l'Hospital General: Barri de la Llum, Nàpols i Sicília, Fuensanta-Passeig, Gil i Morte, Convent Jerusalem i Nou Moles,  amb una assistència prevista de més de 250 persones.

 

Trobareu més informació d'este projecte en aquest enllaç.