DIa Internacional dels Museus 2020

DIa Internacional dels Museus 2020

ELS MUSEUS MUNICIPALS FAN SEUA LA PROPOSTA DE L'ICOM PER TRASLLADAR LES ACTIVITATS PRESENCIALS DEL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS AL MES DE NOVEMBRE

 

El Consell Internacional dels Museus, amb seu a París, ha recomanat celebrar les activitats presencials previstes per al Dia dels Museus entre els dies 14 i 16 de novembre, coincidint amb la Nit Internacional dels Museus i el 74 aniversari de l'organització.

 

Un any més, hui, els museus de tot el món celebren el seu dia gran, la commemoració instaurada en 1977 per a reafirmar la germanor entre la societat i el museu. D'habitual este cap de setmana haguera estat ple d'actes en tots els centres, anticipant l'esdeveniment i traslladant la festa al carrer per convertir les ciutats i els pobles en l'escenari on consagrar l'anual compromís amb la cultura. Enguany, no obstant això, no va a poder ser. La pandèmia de coronavirus que assola el planeta, ens obliga a estrictes mesures d'aïllament per tal d'evitar el contagi i no són possibles els actes multitudinaris. Els museus municipals, per tant, estan sent adaptats correctament per poder obrir les seues portes a la ciutadania esta mateixa setmana.

 

Amb tot, els museus de la ciutat de València continuaran la seua activitat en internet, un mitjà de comunicació habitual per a ells, en el qual, durant estos mesos de confinament, s'han bolcat encara més si cap per tal de contribuir a fer més suportables els dies de tancament a què ens hem vist sotmesos amb la companyia de l'art, el patrimoni i la cultura.

Els museus municipals han estat presents, aportant des del primer dia noticies, visites virtuals, vídeos, publicacions, quizzes i challenges a través del portal Cultural València i les seues xarxes socials.

 

Però les activitats presencials amb ocasió del Dia Internacional dels Museus queden, per tant, ajornades, però no suspeses. La intenció de la Delegació de Patrimoni i Recursos Culturals és traslladar les activitats del Dia Internacional dels Museus a la setmana del 14 de novembre, fent bona la proposta d'ICOM d'unir la festivitat amb la Nit dels Museus.

 

El lema, “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” servirà d'al·licient per celebrar-hi amb ànims renovats, convençuts i convençudes del paper social del museu. Perquè, arran de l'experiència que estem vivint, insòlita per a Occident, però terriblement propera per a la resta del món, és temps de reflexionar sobre allò que importa i el que nos definix com a humans. I la cultura, nua, sense l’embolcall del merchandising ni la justificació del lowcost, és part del que ens unix i ens diferencia a tots.

 

I els museus són els seus principals custodis.

 

.