El Museu d’Història de València, en col·laboració amb l'Hospital General de València i amb el centre d’innovació Las Naves (xarxa Connecta Salut), va a participar en el Programa ACTIVA-Cultural, amb la realització d'una sèrie de visites guiades que se celebraran al llarg del mes de maig, i a les quals assistiran persones adscrites a diferents Centres de Salut de València.
El Programa ACTIVA és una experiència pilot que s’està desenvolupant a València des de 2017, a iniciativa de l'Hospital General de València. L'objectiu principal d'este projecte era, inicialment, promoure l'activitat física en persones majors des de la seua prescripció per atenció primària, amb la pretensió d'impulsar iniciatives innovadores en àmbits com el foment de l'autonomia i l'envelliment actiu.
En la seua fase inicial, este programa va començar en el centre de salut de Fuensanta, i hi participaren més d'un centenar de persones. Es va poder comprovar que l'exercici físic, adaptat a l'edat i malalties dels pacients, és una eina eficaç per a retardar la progressió de l'ancià a l'estat de fragilitat, millorar el benestar psicològic i fins i tot retardar la pèrdua de memòria. Per açò, és essencial aconseguir que els pacients majors el realitzen de forma sistemàtica i correcta, tal com ha explicat Carolina Mir, metge del CS Fuensanta i impulsora d'esta iniciativa.
Des de llavors, ACTIVA s'ha anat estenent fins a implantar-se en els set centres de salut urbans del departament (Fuensanta, Nou Moles, Guillén de Castro, Nàpols i Sicília, Gil i Morte i Sant Isidre), amb una excel·lent acollida ja que, a més de gaudir de l'exercici físic de forma grupal i ajudar a la socialització del major, es valora la repercussió de l'exercici en el control de les patologies cròniques que patixen estes persones, tal com s'ha pogut comprovar en les avaluacions del programa.
El projecte va ser guardonat en els premis Dr. López-Trigo que concedix la Fundació de Recerca de l'Hospital General de València pel seu marcat caràcter social. D'altra banda, ha sigut també reconegut per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública com a “Activitat de Bona Pràctica”.
En el cas d'ACTIVA-Cultural, a més, com a innovació, es proposa prescriure no sols l’activitat física, sinó també la prescripció d'activitat cultural, considerant els beneficis que esta pot aportar als seus participants, com ara el foment de les relacions socials, evitar l'aïllament, millorar el seus coneixements culturals, i altres efectes que incidixen en el benestar mental o psicològic.
El Museu d’Història de València, que té una llarga tradició de treball amb persones majors a través del seu programa “València i la seua gent”, està molt interessat en la iniciativa i en fer arribar la seua activitat a col·lectius com aquest. Per això col·laborarà en el programa a partir del pròxim mes de maig, amb la realització d'una sèrie de visites guiades, en les quals s'explicarà als participants la història de la ciutat, amb especial atenció als hàbits de salut dels valencians al llarg del temp, i les fites més rellevants del museu i del seu entorn.
Podran assistir a este recorregut històric i cultural les persones que hagen sigut derivades des dels set centres de salut del departament (Fuensanta, Nou Moles, Guillén de Castro, Nàpols i Sicília, Gil i Morte i San Isidro).
Dimecres vinent, 9 de maig, a les 10 h., està prevista la presentació del Programa en la sala d'usos múltiples del MhV, amb la participació de representants de les tres entitats que participen en el projecte.