El proper 8 de març, el Museu d'Història de València se suma, una vegada mes, a les nombroses iniciatives organitzades en commemoració del Dia Internacional de les dones 2021, amb activitats gratuïtes que inclouen explicacions temàtiques als visitants i material audiovisual compartit en diferents xarxes socials i en el canal de you-tube del museu.
Les activitats presencials estaran sempre subjectes a les mesures de seguretat i limitació de participants (Covid-19) vigents en el moment de la seua realització. A més, com enguany el 8 de març és dilluns, dia en què el MhV roman tancat al públic, s'avançaran al diumenge 7 de març, de 10 a 14 h.
Programació d'activitats
• EXPLICACIONS TEMÀTIQUES: Diumenge 7 de març / de 10 a 14 h.
Explicacions temàtiques realitzades per un educador/a, centrada en algunes peces de la col·lecció permanent del MhV, que es recullen en l'itinerari del projecte “Re-lectures. Itineraris museales en clau de gènere”.
A través de diverses peces i objectes de l'exposició permanent ens acostarem a les situació política i social de les dones des d'època romana fins al segle XX, convidant a les/us participants a reflexionar sobre el paper de la dona, dels mites patriarcals o de la desigualtat social entre homes i dones.
Activitat gratuïta, dirigida a tots els públics.
- ACTIVITATS EN LÍNIA.
Considerant les restriccions quant al nombre de participants en les visites guiades, enguany el MhV proposa a més un material audiovisual que podreu consultar en qualsevol moment en les nostres xarxes, amb el qual busquem descobrir i visibilitzar el llegat de dones que van tindre un paper rellevant en la història de la nostra ciutat.
Us convidem a conéixer a Viria Acte, Carroça de Vilaragut i Guillermina Medrano, tres dones de tres èpoques diferents amb les quals reflexionar sobre la situació de la dona a través del temps, considerant el lema commemoratiu proposat per a enguany: “La força de les dones sosté la vida”.
1. Viria Acté. (Valentia Edetanorum, n.c. 90) dona lliberta hispanorromana coneguda per dirigir un important taller d'escultura a la ciutat de Valentia.
Va viure en l'antiga Valentia durant les dinasties Flavia i Antonina, arribant a ser una dona de gran rellevància en la vida de la ciutat segons consta per diverses troballes arqueològiques.
En aquest enllaç podeu veure el vídeo de Viria Acté.
2. Carroça de Vilaragut. (València 1356 – 1423)
Nascuda en el si d'una família noble arribada a València amb Jaume I, Carroça va ser una dona culta i intel·ligent, que va arribar a tindre gran influència política, formant part de la cort de Joan I d'Aragó i la reina Violant de Bar.
El vídeo de Na Carroça pots veure'l ací.
3. Guillermina Medrano. (Albacete, 1812 – Valéncia 2005)
Mestra, activista i política, va ser la primera dona Regidora de l'Ajuntament de València (1936-1939),
En breu vos facilitem l'enllaç al vídeo de Guillermina Medrano.