"Ens fem un café?" Exposició temporal

"Ens fem un café?" Exposició temporal

 

 

INAUGURACIÓ.  Dijous 19 de juny  -  19 h.

Període d'exhibició:  19 juny - 11 novembre 2018

 

 

El proper 19 de juny, el Museu d’Història de València inaugurarà una nova exposició temporal amb el títol “Ens fem un café?”, que s’exhibirà fins a l’11 de novembre i estarà acompanyada de visites guiades i d’una sèrie d’activitats complementàries.

 

L’exposició fa un recorregut per l’origen del café i els hàbits del seu consum fins a l’arribada a Occident, on van arrelar amb força els establiments que servien la beguda —els cafés pròpiament dits—, que es van convertir des del primer moment en tertúlies de les notícies quotidianes, en fòrums de debat polític i en llocs l’intercanvi d’idees sobre la literatura o les arts. La mostra fa un repàs als cafés més destacats de València durant l’últim segle i mig. A més, dedica un apartat especial al café en l’àmbit domèstic.

 

L’exhibició és el resultat de la fructífera col·laboració entre la Delegació de Patrimoni i Recursos Culturals i la Delegació de Cooperació al Desenvolupament i Migració, plasmada a través del Museu d’Història de València i del Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració.

 

Al seu torn, la iniciativa s’emmarca dins d’un projecte de cooperació tècnica amb els municipis colombians de Manizales i Dosquebradas que ja va tindre una primera plasmació en una altra exposició inaugurada mesos arrere al Museu de Ciències Naturals amb el títol “El café: paisatge, cultura i aromes”.

 

Per a la realització de l’exposició s’ha comptat amb obres del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, del Museu Sorolla de Madrid, del Museu Valencià d’Etnologia, de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, de l’Arxiu i Hemeroteca municipals i de destacats col·leccionistes.

 

Completa l’exposició la realització d’una sèrie d’activitats complementàries i visites guiades, d’acord amb el detall següent:

 

Activitats complementàries

 

Juliol

Dissabte 21 (Nit de Juliol)

22:00 h

“Tango i café”: un passeig cantat i ballat pels cafés de Buenos Aires.

 

Setembre

Divendres 28

20:00 h

“Filosofia y Café": pensament, ideologies i altres lletres nascudes en els cafés.

 

Octubre

Divendres 19

19:30 h

“Cinema i café”: els mítics cafés en el seté art.

 

Novembre

Data a determinar

Concert: cantata del café.

 

 

Visites guiades

 

Les visites guiades a l’exposició temporal es realitzaran els dimarts, dijous i diumenges en les dates que s’indiquen a continuació. Les visites en diumenge seran lliures, i qui ho desitge s’hi haurà d’apuntar en el moment d’entrar al museu. El personal de recepció li facilitarà un tiquet per a la visita, que haurà de lliurar posteriorment al guia.

 

Els dimarts i dijous es realitzaran visites guiades amb reserva prèvia. Per a la concertació de les visites guiades cal telefonar al 695 500 290 o enviar un correu electrònic a <reservavisitas@didacultural.com>. Estes visites estan dirigides preferentment a grups, però es poden atendre reserves individuals fins a completar l’aforament de cada sessió, que és de fins a 30 persones (màxim). En cas de no cobrir-se un nombre mínim de visitants, l’activitat pot ser anul·lada, i se n’informarà les persones que hagen fet reserva prèvia.

 

Totes les visites guiades són gratuïtes.

 

Juny

Dimarts 26 i dijous 28

Diumenge 24

Juliol

Dimarts 3, 10, 17, 24 i 31

Dijous 5, 12, 19 i 26

Diumenges 1, 8, 15 i 22

Agost

No hi ha visites guiades

Setembre

Dimarts 4, 11, 18 i 26

Dijous 6, 13, 20 i 27

Diumenges 16, 23 i 30

Octubre

Dimarts 2, 16, 23 i 30

Dijous 4, 11, 18 i 25

Diumenges 21 i 28

Novembre

Dimarts 6

Dijous 8

Diumenges 4 i 11

 

 

Descripció activitats complementàries:

 

• Juliol: “Tango i café”

 

El 21 de juliol, a les 22:00 h, coincidint amb la Nit de Juliol, es realitzarà una activitat molt especial: “Tango i café”.

 

En primer lloc, una visita a l’exposició temporal, i després, de la mà de Marta Folqués Diago, cantant, i de Matías David Lorca i Mariam García Vicent, ballarins, ens endinsarem en el món dels cafés de Buenos Aires i la seua música popular, el tango, a través d’un viatge en què coneixerem les històries dels cafès més emblemàtics de Buenos Aires: Café de los Angelitos, Bachin o Las Violetas.

 

Matías i Mariam ens ensenyaran uns passos de ball per a animar-nos a ballar entre cortes i quebradas. I com a tancament d’esta gran nit i al compàs del 2 x 4, ballarem la milonga.

 

 

• Setembre. “Filosofia i Café"

 

El divendres 28, a les 20:00 h., es realitzarà una sessió de “Filosofia i Café"

 

De la mà de David Marote, podrem participar en una tertúlia en què l’estrella serà la història del pensament. Filòsofs i idees que es van construir en els mítics cafés d’Europa

 

 

• Octubre. “Cinema i Café"  Els cafés que van fer història en la gran pantalla.

 

Divendres 19, a les 19:30 h., Manuel de la Fuente Soler, especialista en comunicació audiovisual i amant del cinema, acompanyarà els assistents en esta ruta virtual pels cafés del seté art.

 

 

Totes les visites guiades i les activitats complementàries són d’entrada lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala, i és necessària reserva prèviasolament en aquelles que s’indica— per control de l’aforament.

 

 

INFORMACIÓ: 695 500 290 - 963 701 105