-
El Segle d'Or (primavera de 1499)
El desenvolupament econòmic de la ciutat de València durant el segle XV va propiciar un ambiciós programa de renovació urbana i va estimular les arts i les lletres. La Llotja és el colofó d'una llarga nòmina d'edificacions civils i religioses que s’erigiren en este període.
-
El comerç (estiu de 1499)
València es va convertir en el segle XV en una important plaça comercial, a través de la qual es distribuïa la producció agrícola del regne i les manufactures de la capital i el seu entorn: tèxtils, pises, cuirs o paper. Des de la seua obertura en 1499, la Llotja va passar a ser el cor on es tancaven les transaccions.
-
Un matrimoni d'interés (estiu de 1499)
Alguns comerciants procedien d'antigues famílies menestrals que havien abandonat la manufactura per a dedicar-se a l'intercanvi. Molts van fer fortuna i van continuar el seu ascens social emparentant amb algun llinatge de la baixa noblesa. L'exhibició del luxe estava garantida en la cerimònia de noces.
-
Els Borja (estiu de 1499)
Els Borja, família noble d'origen xativí, era una de les més poderoses del seu temps a la Corona de Aragon i a Itàlia, amb gran influència en la jerarquia eclesiàstica. Dos dels seus membres van arribar al papat: Alfons (Calixto III) i Roderic (Alejandro VI), i des d'allí van impulsar els contactes entre Roma i València, propiciant l'arribada del Renaixement.
-
Els Impostos de la Ciutat (desembre de 1499))
Les finances del municipi de València es basaven en els impostos i el deute públic. Entre els primers estaven les sises que gravaven el consum, la producció i el comerç. Els censals eren una forma de renda que el municipi es comprometia a pagar a canvi del lliurament d'un capital.