MUSEU DE LA CIUTAT. Mil·lenari de la Taifa de València. Conferències.

MUSEU DE LA CIUTAT. Mil·lenari de la Taifa de València. Conferències.

 

 

El dimecres, 1 de desembre, a les 18:00 hores, tindrà lloc en el Museu de la Ciutat (Pl. de l’Arquebisbe), la inauguració i primera conferència del cicle dedicat a evocar el Mil·lenari de la Taifa de Balansiyya (València).

 

L’acte serà introduït per Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals. A continuació intervindrà Carolina Doménech, numismata i professora titular de l’Àrea d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant, qui dissertarà sobre “El tesoro de la Avenida Constitución: València y el Mediterráneo occidental a principios del siglo XI”.

 

El cicle es desenvoluparà al llarg de la mateixa setmana, els dies 2 i 3 de desembre, sempre a les 18:00 hores.

La conferència del dijous 2 correrà a càrrec de Rafael Azuar, conservador del MARQ d’Alacant, amb el títol “La huella material de la taifa de València”.

El divendres 3, tancarà el programa Josep Torró, professor titular de la Universitat de València, qui parlarà de “La taifa de Balansiyya: esplendor i fragilitat".

 

Estes conferències recullen alguns dels aspectes del context local, peninsular i mediterrani del segle XI, durant el qual es va desenvolupar el regne taifa de Balansiyya, així com una mirada a la seua cultura material. I ho fan en l’any que s’acomplixen mil anys de l’arribada al poder d’Abd al-Aziz ibn Ámir, monarca, descendent d’Almanzor, que va instaurar una dinastia de llinatge en el Regne de València, el qual s’havia convertit en independent de Còrdova tot just deu anys abans, gracies a l’audàcia de dos reietons, Mubarak i Muzzaffar.

Durant el regnat d’Abd al-Aziz, València va viure una etapa de prosperitat. Es va erigir la muralla, part de la qual encara es conserva, i, segons deia el cronista Al-Udrí, “no hi havia a al-Andalus ciutat de murs més perfectes i bells”. A més, la població va créixer, com ho demostra la construcció de nous barris, ben documentats per l’arqueologia, segurament per l’arribada d’immigrants d’altres parts d’al-Andalus.

Precisament en l’actualitat s’està realitzant l’excavació d’un dels trams més coneguts de la muralla erigida per Abd al-Aziz: el corresponent a la Torre de l’Àngel. Després de l’estudi arqueològic es procedirà a posar en valor les restes i el tram de la fortificació per crear un centre d’interpretació del recinte murat.

 

L’assistència a les conferències és lliure i gratuïta, fins el límit de l’aforament de la sala, pel que caldrà reservar plaça.

 

Els diferents actes es realitzaran amb la previsió de complir  totes les mesures i normes de seguretat vigents enfront de la covid19, establides per les autoritats sanitàries, per a això sol·licitem la col·laboració de totes les persones assistents (ús de màscares obligatori, col·locada correctament sobre el rostre; neteja de mans; mantindre la distància adequada, etc.)

 

 

INFORMACIÓ i RESERVES (fins al dimarts 30 de novembre) en el telèfon del Museu de la Ciutat (96.208.41.26).