Exposició temporal “AFRINCADOS: una odissea moderna” de Esteban Ruiz

Exposició temporal “AFRINCADOS: una odissea moderna” de Esteban Ruiz

 

Obertura: 10 de juny – 19 h.

Període d'exhibició: del 10 de juny al 9 d'octubre de 2022

 

 

Divendres vinent, 10 de juny, a les 19 h., el Museu d'Història de València presentarà l'exposició temporal “Afrincados: una odissea moderna”, una selecció de 45 fotografies de mitjà format, en blanc i negre, preses en diferents ciutats espanyoles pel seu autor, el fotògraf Esteban Ruíz.

 

Afrincados va nàixer en 2017 com un projecte d'estudis, sent llavors el seu autor alumne de l'Escola Internacional Alcobendas Photoespaña (PiC.A). Allí va donar principi una aventura que durant sis mesos (entre novembre 2017 i maig de 2018) li va portar a recórrer diverses ciutats espanyoles; destins i moments en els quals no sabia què anava a trobar. Aquesta cerca va quedar plasmada en tres-centes noranta mirades, tres-centes noranta imatges sinceres, estripades, de carrer.  Quaranta-cinc d'elles han sigut acuradament seleccionades per a aquesta exhibició, en un recorregut que traça l'odissea completa d'aquests homes i dones des que arriben a Espanya.

La mostra té, com a doble objectiu, descriure el món dels migrants i promoure la sensibilitat intercultural. Un aspecte que destaca en “Afrincados” és el seu intent de qüestionar la nostra visió estereotipada dels migrants. Les fotografies narren, de manera directa, diferents experiències humanes en les quals els éssers es responsabilitzen de la seua existència i creen les seues pròpies històries i tradicions, per a contar, a través dels seus diferents protagonistes, una única història: el procés de supervivència i adaptació.

 

«Va ser en mirar-los als ulls quan vaig sentir el seu sofriment», …, «Per això porte la cambra amb mi i, quan trobe la seua mirada d'angoixa, tret amb l'esperança que altres persones també la puguen veure». (Esteban Ruiz)

Tot això amb un estil intuïtiu, emocional, propi de la street photography (fotografia de carrer), amb enquadraments inesperats i imatges aparentment inócuas que, combinades entre si, resulten profundament intenses.

 

 

El Museu d'Història de València continua amb la línia d'exposicions de temàtica social que han vingut exhibint-se des de 2015: “Posa't en les seues sabates” (2015); “Colòmbia, la pau esquiva” (2017); “El poder de la societat civil durant l'holocaust: el cas de Bulgària” (2018); “Hebron: vida i resistència” (2019); “Línia de flotació: migració i integració” (2021), o l'última d'elles, “IP30. Memòria de la desaparició: habitar l'oblit” (2022)

 

Afrincados, podrà visitar-se des del 10 de juny fins al diumenge 9 d'octubre de 2022, en l'horari habitual del museu, amb entrada lliure i gratuïta, limitada a l'aforament de la sala.  Es respectaran en tot moment les mesures de seguretat COVID-19 vigents.

 

 

INFORMACIÓ: 963 70 11 05